Forum użytkowników Yamaha XJ

Miłośnicy motocykli :)
Teraz jest sobota, 20 sty 2018, 08:03



Strefa czasowa: UTC [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 461 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 31  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 23 cze 2011, 17:01 
Offline
Tańczący z wahaczem
Tańczący z wahaczem
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 cze 2010, 22:36
Posty: 424
Lokalizacja: Lubin
Witajcie,
podczas moich poszukiwań w miarę taniego zestawu do komunikacji między dwoma motocyklami natrafiłem na coś takiego: http://qoop.pl/Telekomunikacja/TOPCOM-K ... otor-Pack/ . Miał ktoś do czynienia z tym? ewentualnie ktoś poleca coś innego? I na koniec, do jakiej prędkości można sobie porozmawiać, żeby coś słyszeć (dodam, że mam kask szczękowy, który za cichy nie jest) Chodzi mi głównie o prędkości "miejskie" bo na autostradzie to i tak nie ma o czym gadać :lol:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 23 cze 2011, 21:13 
Offline
Czyściciel szprych
Czyściciel szprych
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 21 sie 2010, 18:10
Posty: 29
Zdjęć: 1
Lokalizacja: Libiąż
Miałem do czynienia z takim sprzętem podczas kursu nauki jazdy. Nigdy nie straciłem zasięgu chociaż czasami odjeżdżałem instruktorowi. Jakość połączenia zadowalająca, nie miałem problemu ze zrozumieniem instruktora i vice versa. Nie jestem pewien co do funkcjonalności tego przycisku, nie bardzo jest gdzie go umieścić żeby był "pod ręką".

_________________
Robiąc byle co, stajemy się byle kim.


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
PostNapisane: piątek, 24 cze 2011, 00:18 
Offline
Tańczący z wahaczem
Tańczący z wahaczem
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 14 mar 2010, 14:20
Posty: 410
Lokalizacja: Łabunie/Wrocław
Mój motocykl: XJ 750 Seca
Ja na kursie używałem CB radio ALAN 42 + BHS-300 + OHS-500. Przy 50km/h rozmowy bezproblemowe, a jeździłem w otwartym kasku. Sam zakupiłem taki zestaw, ale brakuje okazji do przetestowania przy większych prędkościach (chętnych zapraszam na testy :) ). BHS-300 posiada klawisz do przyczepienia na lewą manetkę (oczywiście można przyczepić gdzie się podoba), rozwiązanie wygodne jak dla mnie, wykonanie niczego sobie, sprężyna do kasku, szczelne i mocne połączenia. Wtyk zaraz przy kasku dzięki czemu łatwo rozłączymy kask od motocykla czy nas, zależy gdzie jest radio.

Do większych prędkości jedynie interkomy z cyfrową "wycinką" szumów lub mikrofonem różnicowym, ew. dobry mikrofon dynamiczny.

Wszystko zależy jaką chcesz przeznaczyć sumę na interkom, a do miejskich prędkości BHS i OHS/CHS wystarczy.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 24 cze 2011, 07:38 
Offline
Uzależniony od motocykli
Uzależniony od motocykli

Dołączył(a): czwartek, 8 lut 2007, 13:21
Posty: 586
Lokalizacja: Legionowo
Mój motocykl: BMW K1200 GT
Do czego to potrzebne?
Z nikim nie pogadasz.
To służy do ew poleceń np. na kursie.
Potrzebne 2 szt
Na trasie nic nie usłyszysz a w mieście kiedy masz ręce zajęte pstrykami moto to naciskanie guzika jest błędem w rozumowaniu. Jadąc z kolegą najlepiej trzymać kontakt wzrokowy a jak się rozłączycie to i tak zasięg będzie za mały.
Jeszcze cymbałem z kimś coś pogadasz ale tym?

_________________
http://www.national-geographic.pl/uzytkownik/xj2006


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 24 cze 2011, 08:05 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 2 gru 2008, 16:19
Posty: 2461
Zdjęć: 1
Lokalizacja: Trz
Mój motocykl: Straszna bestyja
Powiedzmy, że chcę mieć tani interkom. Mam w domu jedno radio PMR - wystarczy jedno czy trzeba mieć dwa? BHS-300 też muszę mieć dwa? Bo CHS-300 wiadomo - jeden zestaw na jeden kask.

_________________
http://www.mOTO-batman.pl - już nie tylko o motocyklach... :)
Obrazek
=====================
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
PostNapisane: piątek, 24 cze 2011, 08:44 
Offline
Tańczący z wahaczem
Tańczący z wahaczem
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 6 maja 2009, 15:08
Posty: 327
Lokalizacja: Żyrardów
sam rowniez rozgladam sie za jakims rozsadnym interkomem i znalazlem takie oto cudo
klik

z wszystkich przewodowych ktore ogladalem ten wyglada najsolidniej, recenzje rowniez ma bardzo dobrze.
niektorzy chwala rowniez produkt oxforda - BIKE MIKE 3 , rownoczesnie narzekajac na krotko trzymajaca baterie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 24 cze 2011, 09:18 
Offline
Uzależniony od motocykli
Uzależniony od motocykli

Dołączył(a): czwartek, 8 lut 2007, 13:21
Posty: 586
Lokalizacja: Legionowo
Mój motocykl: BMW K1200 GT
co do pierwszego - ma duże słuchawki czyli nie gniotą w uchu

co do drugiego - tańszy - tylko na fotkach nie widać słuchawek
gdyby były lepsze zdjęcia /może znajdziesz/ - bo jak słuchawki wtykane do ucha to lipa

_________________
http://www.national-geographic.pl/uzytkownik/xj2006


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 24 cze 2011, 09:30 
Offline
Jednośladowy spec
Jednośladowy spec

Dołączył(a): niedziela, 11 cze 2006, 11:04
Posty: 1374
Lokalizacja: Śrem
Mój motocykl: FZS 1000 '03
Paleczek napisał(a):
niektorzy chwala rowniez produkt oxforda - BIKE MIKE 3 , rownoczesnie narzekajac na krotko trzymajaca baterie.

Ten sobie odpuść od razu - rozsypał mi się w rękach w trakcie montażu do kasku.

Jeśli szukasz interkomu przewodowego, to tylko Albrecht AE600S. Cena: 100 euro. Baterie wytrzymują cały sezon.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 24 cze 2011, 10:03 
Offline
Uzależniony od motocykli
Uzależniony od motocykli

Dołączył(a): czwartek, 8 lut 2007, 13:21
Posty: 586
Lokalizacja: Legionowo
Mój motocykl: BMW K1200 GT
Tomek napisał(a):
Jeśli szukasz interkomu przewodowego, to tylko Albrecht AE600S

czy pracuje w dupleks a przycisk PTT do CB?

_________________
http://www.national-geographic.pl/uzytkownik/xj2006


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 24 cze 2011, 10:31 
Offline
Jednośladowy spec
Jednośladowy spec

Dołączył(a): niedziela, 11 cze 2006, 11:04
Posty: 1374
Lokalizacja: Śrem
Mój motocykl: FZS 1000 '03
xj2006 napisał(a):
Tomek napisał(a):
Jeśli szukasz interkomu przewodowego, to tylko Albrecht AE600S

czy pracuje w dupleks a przycisk PTT do CB?

CB nigdy nie ma dupleksu - albo nadajesz, albo odbierasz.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 24 cze 2011, 11:01 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 2 gru 2008, 16:19
Posty: 2461
Zdjęć: 1
Lokalizacja: Trz
Mój motocykl: Straszna bestyja
http://allegro.pl/inteerkom-przewodowy- ... 71054.html

_________________
http://www.mOTO-batman.pl - już nie tylko o motocyklach... :)
Obrazek
=====================
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
PostNapisane: piątek, 24 cze 2011, 17:12 
Offline
Tańczący z wahaczem
Tańczący z wahaczem
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 cze 2010, 22:36
Posty: 424
Lokalizacja: Lubin
xj2006 napisał(a):
Do czego to potrzebne?
Z nikim nie pogadasz.
To służy do ew poleceń np. na kursie.
Potrzebne 2 szt
Na trasie nic nie usłyszysz a w mieście kiedy masz ręce zajęte pstrykami moto to naciskanie guzika jest błędem w rozumowaniu. Jadąc z kolegą najlepiej trzymać kontakt wzrokowy a jak się rozłączycie to i tak zasięg będzie za mały.
Jeszcze cymbałem z kimś coś pogadasz ale tym?


hmm, potrzebne do komunikacji. Rok temu podczas błądzenia po Słowenii brakowało mi tego żeby móc na bieżąco komunikować się i wymieniać informacjami z drugim motocyklem. Dla mnie wydaje się to pomocne.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 24 cze 2011, 20:01 
Offline
Czyściciel szprych
Czyściciel szprych
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 21 sie 2010, 18:10
Posty: 29
Zdjęć: 1
Lokalizacja: Libiąż
Dla mnie to by była wielka frajda móc pogadać z kimś podczas jazdy. Powymieniać się odczuciami, opierdzieli kumpla gdy przesadzi, ale co najważniejsze ostrzec tego co jedzie za mną, albo upewnić go, że ma miejsce na wyprzedzanie. Gdybym miał zbędny grosz na pewno bym w taki sprzęt zainwestował, niestety zawsze jest coś innego. Dzisiaj np. 156zł przegląd..

_________________
Robiąc byle co, stajemy się byle kim.


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
PostNapisane: piątek, 24 cze 2011, 20:20 
Offline
Tańczący z wahaczem
Tańczący z wahaczem
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 14 mar 2010, 14:20
Posty: 410
Lokalizacja: Łabunie/Wrocław
Mój motocykl: XJ 750 Seca
Niech autor jeszcze powie z kim chce się komunikować motocyklista-pasażer czy motocyklista-motocyklista, bo w temacie pojawiają się posty obu typów.

edit


Batman napisał(a):
Powiedzmy, że chcę mieć tani interkom. Mam w domu jedno radio PMR - wystarczy jedno czy trzeba mieć dwa? BHS-300 też muszę mieć dwa? Bo CHS-300 wiadomo - jeden zestaw na jeden kask.


Z tego postu wydaje mi się, że szukasz komunikacji motocyklista pasażer. Do tego PMR się nie przyda. Jedynie jeśli chcesz się komunikować z innym kierowcą z drugim PMR.

Co do BHS-300 to musisz to mieć inaczej nie podłączysz PMR ze słuchawkami CHS-300(mikrofon na kablu) lub OHS-500(mikrofon na "drucie").

Co do zasięgu to zależy od jakości PMR kilka km to nie problem, chyba że kupisz na bazarze za 50zł.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 24 cze 2011, 20:29 
Offline
Tańczący z wahaczem
Tańczący z wahaczem
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 cze 2010, 22:36
Posty: 424
Lokalizacja: Lubin
kundzios napisał(a):
Niech autor jeszcze powie z kim chce się komunikować motocyklista-pasażer czy motocyklista-motocyklista, bo w temacie pojawiają się posty obu typów.


kris1024 napisał(a):
podczas moich poszukiwań w miarę taniego zestawu do komunikacji między dwoma motocyklami


ll


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 461 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 31  Następna strona

Strefa czasowa: UTC [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL