Forum użytkowników Yamaha XJ

Miłośnicy motocykli :)
Teraz jest wtorek, 23 sty 2018, 04:50



Strefa czasowa: UTC [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 21 lut 2014, 20:08 
Offline
Tańczący z wahaczem
Tańczący z wahaczem
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 26 maja 2009, 02:31
Posty: 424
Lokalizacja: Wrocław
Mój motocykl: Xj 600
Rafał22 napisał(a):
Ja kupiłem takie toporne które mam pod siedzeniem , przez to gniazdo ładuje nawet aku , żadne urządzenie nie odmówiło na tym gnieździe :) Dałem za nie 50zł i niby ma wydajność 10A w każdym razie jest ok .


Może coś takiego ? http://allegro.pl/podwojny-rozdzielacz- ... 12537.html

_________________
http://moto-trasy.pl/
http://lewawgore.pl/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 21 lut 2014, 22:21 
Offline
VIP Forum
VIP Forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 mar 2009, 18:31
Posty: 3198
Lokalizacja: Poznań
Mój motocykl: VFR750 & XT600
załóż normalne gniazdo zapalniczki (nie wiem czy masz, czy może takie zintegrowane USB) i pokuś się na jakąś markową ładowarkę - niekoniecznie oryginalną.

ja mam taką oryginalną od starej nokii, i podłączam pod nią smartfona, navi i parę innych rzeczy, musiałem tylko wtyk przerobić na micro usb

_________________
Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 22 lut 2014, 09:21 
Offline
Jednośladowy spec
Jednośladowy spec

Dołączył(a): niedziela, 11 cze 2006, 11:04
Posty: 1374
Lokalizacja: Śrem
Mój motocykl: FZS 1000 '03
ErniOK napisał(a):
Może coś takiego ? http://allegro.pl/podwojny-rozdzielacz- ... 12537.html

To jest jeszcze gorsze, niż masz :) W wolnej chwili zerknę na forum TDMy, bo tam był jeden model sprawdzony wygądający identycznie jak twój, tylko nie pamiętam marki, a nie chciałbym Cię wprowadzić w błąd.

Edit: niby takie, Oxforda: http://www.motofaza.pl/index.php?id_pro ... er=product Ale ja i tak założyłbym zwykłe + ładowarka...

Napisz jeszcze, jakie urządzenia chcesz w trakcie jazdy zasilać, to coś ci podpowiem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 22 lut 2014, 11:51 
Offline
Wąchacz wydechu
Wąchacz wydechu

Dołączył(a): piątek, 9 sie 2013, 09:57
Posty: 131
Mój motocykl: XJ600S 1995
Ja bym to oddał do reklamacji lub zwrotu i wymienił na zwykłe gniazdo "zapalniczkowe". Będziesz mógł nawet przyczepić sobie lodówkę turystyczną na plecy i chłodzić browary w drodze do domu ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 22 lut 2014, 14:24 
Offline
Tańczący z wahaczem
Tańczący z wahaczem
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 26 maja 2009, 02:31
Posty: 424
Lokalizacja: Wrocław
Mój motocykl: Xj 600
Tomek napisał(a):
W wolnej chwili zerknę na forum TDMy, bo tam był jeden model sprawdzony wygądający identycznie jak twój, tylko nie pamiętam marki, a nie chciałbym Cię wprowadzić w błąd.

Edit: niby takie, Oxforda: http://www.motofaza.pl/index.php?id_pro ... er=product Ale ja i tak założyłbym zwykłe + ładowarka...

Napisz jeszcze, jiaakie urządzenia chcesz w trakcie jazdy zasilać, to coś ci podpowiem.


Chcę ładować w jednym porcie nawigację, a w drugim telefon, lub aparat fotograficzny.
Z tym moim gniazdem jest taki problem że niby działa.

Bo nawi jak podłącze to niby ładuje, ale po np5'ciu godzinach jazdy, nawi i tak pada, jak ładowanie nie było dość dobre.
Jak podłączam aparat, to kontrolka ładowania w aparacie się świeci, ale po jakimś czasie zaczyna mrugać jak szalona, co wg instrukcji do aparatu oznacza szkodliwe ładowanie i instrukcja sugeruje natychmiastowe odłączenie. Telefon dziewczyny ładuje się np normalnie..Dziwne to bo niby standard USB jest jeden

Gniado kupiłem głównie z przeznaczeniem na dłuższe wyprawy. I np na tej ostatniej po Bałkanach mimo że miałem Gniazdo, ani nie mogłem naładować aparatu,ani telefonu, a Nawi po paru godzinach jazdy i tak padała i musiałem pytać ludzi o drogę lub korzystać z map

Tomek napisał(a):
niby takie, Oxforda: http://www.motofaza.pl/index.php?id_pro ... er=product Ale ja i tak założyłbym zwykłe + ładowarka...

Czy Te gniazdo Oxforda jest sprawdzone i pewne że bedzie dobre, chodzi o to, żebym nie kupił drugiego takiego samego badziewia jak, te co mam teraz. Bo z wyglądu ten Oxforda wygląda identycznie jak te moje gniazdo

oskar777 napisał(a):
Ja bym to oddał do reklamacji lub zwrotu i wymienił na zwykłe gniazdo "zapalniczkowe". Będziesz mógł nawet przyczepić sobie lodówkę turystyczną na plecy i chłodzić browary w drodze do domu ;)

Nie mam już paragonu :?

_________________
http://moto-trasy.pl/
http://lewawgore.pl/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 22 lut 2014, 15:03 
Offline
Jednośladowy spec
Jednośladowy spec

Dołączył(a): niedziela, 11 cze 2006, 11:04
Posty: 1374
Lokalizacja: Śrem
Mój motocykl: FZS 1000 '03
Gwarancji na Oxforda Ci nie dam, bo nie używałem. Wiem tylko, że wiele osób z forum TDMy je montowało i ponoć są ok.

Po mojemu, to kup sobie pojedyncze lub podwójne NORMALNE gniazdo zapalniczki. Przez takie gniazdo możesz zimą ładować akumulator, zasilić kompresor, albo pompkę do materaca. A wierz mi, że prędzej czy później przyjdzie ci podłączyć jakieś urządzenie zakończone gniazdem zapaliczki a nie USB...

Do ładowania telefonu, kamery czy aparatu, kup sobie porządną sieciowa ładowarkę USB. Osobiście mam ładowarkę Navroada 2A miniUSB i jest nie do zdarcia, a kosztowała ze 30 zł. Teraz doszły mi urządzenia na microUSB więc muszę kupić inną, taką z wyjściem USB.

Na oku mam coś takiego: http://proline.pl/?p=AC+CHARGER+PRO+4+R2. 4 porty USB, naładujesz tym wszystko. I gniazda na cały świat.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 23 paź 2014, 07:23 
Offline
Jednośladowy spec
Jednośladowy spec

Dołączył(a): niedziela, 11 cze 2006, 11:04
Posty: 1374
Lokalizacja: Śrem
Mój motocykl: FZS 1000 '03
Odświeżam wątek. Kupując Fazera, zostałem uszczęśliwiony podwójnym gniazdem USB na kierownicy - takim, jak wklejałem wyżej linka.

No i co? Oczywiście nie działa :) Świeci się niebieskie podświetlanie gniazda, więc napięcie jest. Długo nie myślałem, tylko rozebrałem to dziadostwo. Po wyjęciu wnętrzności wypadł mi luzem kondensator, który odpadł od płytki. A ściślej - ułamały mu się nóżki, ponieważ kondensator nie jest wlutowany prostopadle do płytki drukowanej, tylko równolegle. Zakupiłem nowy kondensator, wlutowałem, niestety - gniazdo dalej nie działa.

Także serdecznie odradzam wszystkim to chińskie dziadostwo. Ponieważ nie chce mi się rozbierać pół motocykla, gniazdo zostanie ucięte a na kablu zamontowane porządne, podwójne gniazdo zapalniczki + oryginalne ładowarki.

Polecam gniazdo Carpoint. Można znaleźć na Allegro wpisując w wyszukiwarkę kod: 05.234.80

Obrazek

Jest to co prawda przedłużacz, ale wystarczy uciąć wtyczkę i wpiąć przez bezpiecznik do instalacji. Posiada diodę informującą czy jest napięcie na gnieździe. Dodatkowo, posiada taką stopkę, którą można przykleić na taśmę 2 stronną lub przykręcić i od niej można gniazdo odłączyć - czasem jest taka potrzeba np przy serwisie motocykla. W TDMie używałem przez 3 lata takiego - zero problemu. Ładowarki siedzą bardzo ciasno.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 27 lis 2014, 21:37 
Offline
Nówka cewka
Nówka cewka
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 20 kwi 2014, 07:18
Posty: 4
Lokalizacja: Fajsławice
Mój motocykl: XJ 900 S
Tomek napisał(a):
Odświeżam wątek. Kupując Fazera, zostałem uszczęśliwiony podwójnym gniazdem USB na kierownicy - takim, jak wklejałem wyżej linka.

No i co? Oczywiście nie działa :) Świeci się niebieskie podświetlanie gniazda, więc napięcie jest. Długo nie myślałem, tylko rozebrałem to dziadostwo. Po wyjęciu wnętrzności wypadł mi luzem kondensator, który odpadł od płytki. A ściślej - ułamały mu się nóżki, ponieważ kondensator nie jest wlutowany prostopadle do płytki drukowanej, tylko równolegle. Zakupiłem nowy kondensator, wlutowałem, niestety - gniazdo dalej nie działa.

Także serdecznie odradzam wszystkim to chińskie dziadostwo. Ponieważ nie chce mi się rozbierać pół motocykla, gniazdo zostanie ucięte a na kablu zamontowane porządne, podwójne gniazdo zapalniczki + oryginalne ładowarki.

Polecam gniazdo Carpoint. Można znaleźć na Allegro wpisując w wyszukiwarkę kod: 05.234.80

Obrazek

Jest to co prawda przedłużacz, ale wystarczy uciąć wtyczkę i wpiąć przez bezpiecznik do instalacji. Posiada diodę informującą czy jest napięcie na gnieździe. Dodatkowo, posiada taką stopkę, którą można przykleić na taśmę 2 stronną lub przykręcić i od niej można gniazdo odłączyć - czasem jest taka potrzeba np przy serwisie motocykla. W TDMie używałem przez 3 lata takiego - zero problemu. Ładowarki siedzą bardzo ciasno.


odświeżę nieco temat, ale tylko po to, by potwierdzić niezawodność przedłużacza carpoint'a. Przelatałem z nią cały sezon, wpięta bezpośrednio pod aku i zewnętrzny, ukryty włącznik, oczywiście bezpiecznik po drodze też. Ładuje wszystko, telefon, nawigację, aparat, nie próbowałem jeszcze pomysłu z tą lodówką na plecach :P, ale piwko można zawsze w domu schłodzić... Dodam jeszcze, że w kryzysowej sytuacji, mając wolną wtyczkę, idzie i kablami moto przez to odpalić :)

_________________
dziak.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 8 lis 2017, 10:22 
Offline
Czyściciel szprych
Czyściciel szprych
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 9 paź 2017, 12:08
Posty: 27
Mój motocykl: XJ600 Diversion `92
ktoś używa może któregoś z tych ładowarek USB ?
Wszystkie niby 2.1A - ale czy faktycznie ? :roll:

ObrazekObrazekObrazekObrazek

Ta ostatnia (okrągła) taka najzgrabniejsza ll


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 8 lis 2017, 11:21 
Offline
Tańczący z wahaczem
Tańczący z wahaczem
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 11 mar 2014, 15:04
Posty: 394
Zdjęć: 0
Lokalizacja: Warszawa
Mój motocykl: XJ 600N '99
Rysiekkk napisał(a):
ktoś używa może któregoś z tych ładowarek USB ?
Wszystkie niby 2.1A - ale czy faktycznie ? :roll:

ObrazekObrazekObrazekObrazek

Ta ostatnia (okrągła) taka najzgrabniejsza ll
wszystko moze zależeć od tego gdzie to wepniesz bo zeby działało z pełną "mocą" to skas ten prad musi brać a po drodze moga byc spadki na kablach i innych "urządzeniach". producent wg. mnie podaje max prad w sytuacji idealnej pozatym wazne jest tez jakim kablem bedziesz odbieral prad do urządzenia ja ostatnio sie nacialem przy zmianie kabelka do ladowarki usb w aucie na 1 kablu laduje a na innym tylko podtrzymuje stan baterii stad wniosek byl ze ladowarka ok tylko kabelek do ...


Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka sponsorujacego takze bledy

_________________
Pozdrawiam
Rasik

Obecne moto-> http://www.yamahaxj.pl/forum/viewtopic.php?f=48&t=20092
Byłe moto- > http://www.yamahaxj.pl/forum/viewtopic.php?f=48&t=17288
Dalsza XJ - >http://www.yamahaxj.pl/forum/viewtopic.php?f=48&t=20260


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 1 sty 2018, 14:40 
Offline
Czyściciel szprych
Czyściciel szprych

Dołączył(a): poniedziałek, 17 kwi 2017, 17:56
Posty: 25
Mój motocykl: Yamaha Xj 600
Ja kupiłem uchywt z ładowarką na Ali i faktycznie ma 2.1A do naładowania tel wystarcza spokojnie:P

Apropo tych gniazd z dioda kontrolną, jeśli będzie podłączona bezpośrednio pod AKU to prędzej czy później wyssa z niego cały prąd...


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL