Forum użytkowników Yamaha XJ

Miłośnicy motocykli :)
Teraz jest piątek, 19 sty 2018, 00:50



Strefa czasowa: UTC [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 20 lut 2014, 20:42 
Offline
Tańczący z wahaczem
Tańczący z wahaczem
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 26 maja 2009, 02:31
Posty: 424
Lokalizacja: Wrocław
Mój motocykl: Xj 600
Cześć

Jakiśczas temu zakupiłem takie gniazdo jak tu w aukcji:
http://allegro.pl/gn...3976074951.html

Gniazdo mam podłączone minusem bezpośrednio do akumulatora, a plusem, przez bezpiecznik 5A, do kabla od świateł.
Gniazdo niby działa.

Problem jest taki, że jak podłączam do tego gniazda włączony telefon, przez kabel USB, to nie ma takiego charakterystycznego piknięcia w telefonie, I telefon nie pokazuje, że jest w trybie ładowania baterii.
Jak wyłącze telefon, i taki wyłączony podepnę do gniazda zapalniczki to po jakiejś minucie wchodzi w tryb ładowania.

Ale jak podłącze włączony telefon do laptopa przez USB to , jest piknięcie i telefon przechodzi w tryb ładowania odrazu.

Mierzyłem napięcie jakie wychodzi z mojego gniazda zapalniczki USB, żeby, porównać je z tym,jakie jest na wyjściu USB w laptopie.
I w gniezdzie zapalniczki wyszło mi różnie.
Raz było 5,84 V, kolejnym razem 5,87 V a teraz np. 6,08A i przy żadnym z tych pomiarów po podłączeniu telefonu nie było piknięcia i telefon nie wchodził w tryb ładowania. A w lapku zawsze mam 5,94 V. i tel zawsze po podłączeniu do lapka przez USB wchodzi w tryb ładowania..

Druga dziwna rzecz, to jak podłączam nawi Larka pod to gniazdo zapalniczki, przez kabel USB.
W nawi zapala się kotrolka ładowoania .

Ale znowu po kilku godzinach jazdy, nawi pokazuje że jest słaba bateria i kontrolka ładowania zaczyna mrugać nieregularnie jak by raz było ładowanie raz nie, po czym nawigacja się wyłącza z wyczerpania baterji.
Tylko pytanie, czemu bateria się wyczerpuje, jak nawi jest podłączone przecież do gniazda zapalniczki USB, i jest ładowane ?

Możecie jakoś mi to wyłumaczyć?
Może zamontowanie przekaźnika rozwiąrze sprawę ?
Podłączałem też to gniazdo bezpośrednio do aku ale jest to samo..

_________________
http://moto-trasy.pl/
http://lewawgore.pl/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 20 lut 2014, 21:05 
Offline
Tańczący z wahaczem
Tańczący z wahaczem
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 1 lut 2010, 22:00
Posty: 297
Lokalizacja: Warszawa Pn.(WWL)
Mój motocykl: TDM
link z allegro nie jest aktywny. Jaka jest wydajność prądowa tego gniazda ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 20 lut 2014, 21:17 
Offline
Wąchacz wydechu
Wąchacz wydechu
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 lip 2012, 16:57
Posty: 123
Zdjęć: 1
Lokalizacja: Millicz
Mój motocykl: XJ 900 diversion
Zamontuj przekaźnik i będzie dobrze. Oświetlenie i gniazdko na jednym przewodzie po prostu nie wyrabia prądowo, napięcie to nie wszystko. ;)


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
PostNapisane: czwartek, 20 lut 2014, 21:20 
Offline
Tańczący z wahaczem
Tańczący z wahaczem
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 26 maja 2009, 02:31
Posty: 424
Lokalizacja: Wrocław
Mój motocykl: Xj 600
pawelpps napisał(a):
link z allegro nie jest aktywny. Jaka jest wydajność prądowa tego gniazda ?


Linku nie mogę poprawić dla tego wkleje jeszcze raz tu
http://allegro.pl/gniazdo-zapalniczki-w ... 57290.html

Na tym gnieździe zapalniczki USB jest napisane DC: 5V 2A
a na ładowarce do telefonu:5,1V 0,7A

falpatryk napisał(a):
Zamontuj przekaźnik i będzie dobrze. Oświetlenie i gniazdko na jednym przewodzie po prostu nie wyrabia prądowo, napięcie to nie wszystko. ;)

Ale jak podłączę gniazdo bezpośrednio pod aku jest to samo, na pewno przekaźnik pomoże ?

_________________
http://moto-trasy.pl/
http://lewawgore.pl/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 20 lut 2014, 21:34 
Offline
VIP Forum
VIP Forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 20 mar 2009, 18:31
Posty: 3197
Lokalizacja: Poznań
Mój motocykl: VFR750 & XT600
Przekaźnik nic nie pomoże, widocznie ładowarka jest felerna.
A czy po podłączeniu pokazuje się ikonka ładowania w telefonie?

_________________
Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 20 lut 2014, 21:35 
Offline
Uzależniony od motocykli
Uzależniony od motocykli
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 8 sty 2013, 13:27
Posty: 573
Zdjęć: 2
Lokalizacja: Suwałki
Mój motocykl: Jawa TS 350 / Yamaha XJ600 Diversion
Bieguny odpowiednie? ;)

_________________
Live to ride


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
PostNapisane: czwartek, 20 lut 2014, 21:46 
Offline
Tańczący z wahaczem
Tańczący z wahaczem
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 26 maja 2009, 02:31
Posty: 424
Lokalizacja: Wrocław
Mój motocykl: Xj 600
Fakir napisał(a):
Przekaźnik nic nie pomoże, widocznie ładowarka jest felerna.
A czy po podłączeniu pokazuje się ikonka ładowania w telefonie?


Tak ale tylko jeśli podłączam do gniazda USB telefon wyłączony. Wtedy włącza się tryb ładowania i pokazuje się ikonka.
Jak podłączam telefon włączony do gniazda zapalniczki USB to zupełnie nic się nie dzieje, ale jak podłącze przez USB do kompa to normalnie tel wchodzi w tryb ładowania

totenbart napisał(a):
Bieguny odpowiednie? ;)

tak

_________________
http://moto-trasy.pl/
http://lewawgore.pl/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 20 lut 2014, 22:41 
podłącz pod główny bezpiecznik ten od stacyjki


Góra
  
 
PostNapisane: czwartek, 20 lut 2014, 23:11 
Offline
Jednośladowy spec
Jednośladowy spec

Dołączył(a): niedziela, 11 cze 2006, 11:04
Posty: 1374
Lokalizacja: Śrem
Mój motocykl: FZS 1000 '03
Erni - nie słuchaj tych majstrów, bo mają słabe pojęcie o elektryce ;)

Odpowiedź na twoje pytanie jest bardzo prosta - za mała wydajność prądowa gniazda. Nawigacja wyłącza się, ponieważ ze względu na za mała wydajność prądową ładowarki musi się wspomagać baterią. Po jakimś czasie skutkuje tu tym, że wyssie całą baterię i się wyłącza. Przerabiałem to na własnej skórze.

Było tak od samego początku po montażu? Nie widzę innego wyjścia, jak reklamować gniazdo. Wydajność prądową 2A to ma ono tylko na naklejce :)

IMHO dlatego ja używam zwykłego gniazda zapalniczki + dedykowane ładowarki do urządzeń. Jakoś nie ufam tym chińskich wynalazkom, raz to działa, raz nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 20 lut 2014, 23:20 
A te ładowarki to co urzywasz to chyba też lekko chińskie ?
Moim zdaniem jest problem w niestabilnym napieciu instalacji ale sie słabo na tym znam bo mam tylko skończone komunistyczne technikum rolnicze wiec sorry ;)

piszę z Galaxy S4 jest the best!!!


Góra
  
 
PostNapisane: czwartek, 20 lut 2014, 23:20 
Offline
Jednośladowy spec
Jednośladowy spec

Dołączył(a): środa, 29 lis 2006, 10:39
Posty: 3208
Zdjęć: 0
Lokalizacja: Stalowa Wola
obstawiam ze masz nokię, ja mam taki model nokii nie na 4 ladowarkach 12V>USB nie laduje i koniec, natomiast inne urzadzenia laduja sie normalnie. kupilem ladowarke philips 12V>USB ktora miala wymienione ze laduje nokie ale dalej to samo. A dedykowana ladowarka chodzi jak zloto, swoja droga takie rzeczy potrafia niezle irytowac... i odpychac od elektroniki..

_________________
Obrazek
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
PostNapisane: piątek, 21 lut 2014, 17:57 
Offline
Jednośladowy spec
Jednośladowy spec

Dołączył(a): niedziela, 11 cze 2006, 11:04
Posty: 1374
Lokalizacja: Śrem
Mój motocykl: FZS 1000 '03
Dlatego dedykowana ładowarka jest najlepsza. Standard USB mówi, że powinno dawać 500mA. A większość urządzeń potrzebuje 1A, 1,5A albo 2A. Mało tego, te ładowarki usb które mają podane, że podają 2A, to zazwyczaj jest to wydajność prądowa OBU gniazd razem, czyli pojedyncze gniazdo ma wydajność 1A :) Przy większych poborach niż standardowe 500mA też nie każdy kabel działa...

Także powtarzam raz jeszcze - kiedy potrzebna duża wydajność prądowa niezastąpiona jest dedykowana ładowarka. A możecie mi wierzyć na słowo, bo przerobiłem już nie jedną akcesoryjną ładowarkę, gniazdo, czy przejściówkę.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 21 lut 2014, 18:16 
Offline
Tańczący z wahaczem
Tańczący z wahaczem
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 28 mar 2011, 14:06
Posty: 229
Zdjęć: 1
Lokalizacja: W-wa i okolice
Mój motocykl: była piękna XJ600S
Tomek napisał Ci już wszystko w temacie.
To gniazdo nie zasili Ci nawi, a telefon pewnie zależy od modelu.
A jak nawet będzie ładowanie to marne i byle gprs czy gps będzie miał większy pobór niż wydolność prądowa tego cuda.
Miałem coś podobnego, znaczy przypadek taki jak Twój z gpsem.
Kupiłem ładowarkę do telefonu na stacji bo mi gps zabijał tel w godzine. Ładowarka za 20-30 pln jest w stanie podładować nieaktywny telefon. Nie daje rady ładować w czasie używania tel z gpsem.

_________________
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
PostNapisane: piątek, 21 lut 2014, 19:52 
Offline
Tańczący z wahaczem
Tańczący z wahaczem
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 26 maja 2009, 02:31
Posty: 424
Lokalizacja: Wrocław
Mój motocykl: Xj 600
Ok dzieki wsystkim, trochę mi wyjasniliście :)
Podsumowując, czyli wynika z tego, co mówice, że gniazdo mam dobre. Tylko już taka jego uroda, że ma słabą wydajność.
I jak nawet, dam je do serwisu, lub je po prostu wywalę, i kupie drugie takie same, to też nie będzie wydalało ?

_________________
http://moto-trasy.pl/
http://lewawgore.pl/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 21 lut 2014, 19:57 
Offline
Admin XJ
Admin  XJ
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 24 kwi 2006, 21:15
Posty: 2761
Zdjęć: 47
Lokalizacja: Poznań
Mój motocykl: Yamaha FJR 1300A
Ja kupiłem takie toporne które mam pod siedzeniem , przez to gniazdo ładuje nawet aku , żadne urządzenie nie odmówiło na tym gnieździe :) Dałem za nie 50zł i niby ma wydajność 10A w każdym razie jest ok .

_________________
Rafał22
Yamaha FJR 1300A
Honda CBR XX 1100
Yamaha XJ 900 Div
MZ-ETZ 250
Simson S-51 (jedyny mój sprzęt nowy)
Romet-polo

Nie dyskutuj z durniem , bo z boku nie widać różnicy . . . . .


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL