Forum użytkowników Yamaha XJ

Miłośnicy motocykli :)
Teraz jest piątek, 19 sty 2018, 00:54



Strefa czasowa: UTC [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 224 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 5 gru 2008, 21:40 
Offline
Czyściciel szprych
Czyściciel szprych
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 10 lis 2008, 08:05
Posty: 21
Lokalizacja: Koszęcin
Witam , mój pierwszy post, więc krótko i na temat
zrobiłem wyświetlacz biegów pomysł zaczerpnąłem z forum suzuki gs500
przydatna funkcja dla początkujących ,próba wrzucenia 7 biegu w trasie i
itp. Operacja polegała na przerobieniu czujnika luzu,kilkanaście diod i jakoś poukładanie
przewodów,
a oto zdjęcia ( robione tel kom.)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/80f ... 4f0b3.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f2f ... 18b74.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/22f ... 6b8d2.html

i jeszcze jedno pytanko ,gdzie kupić lub jak zrobić a chce mieć 1 okrągłą lampę z przodu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 6 gru 2008, 17:06 
Offline
Polerant ramy
Polerant ramy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 4 wrz 2008, 19:20
Posty: 100
Lokalizacja: okolice Krakowa
Zarąbista sprawa! :)
Pierwszy post i od razu konkret, to mi się podoba!
Napisałbyś jeszcze jak to zrobić! :)
Naprawdę super!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 6 gru 2008, 17:13 
Offline
VIP Forum
VIP Forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 8 wrz 2007, 20:51
Posty: 265
Lokalizacja: Gorzow Wlkp
Mój motocykl: IŻ 49
zawsze myslalem o tym super, ale fakt pierwszy post revelka, co do lampy to poszukaj bo bylo juz na forum pewnie kilka takich tematow wlasnie w usprawnieniach,

_________________
Nobody`s perfect..
My name is Nobody..;)
----------------------------------
w mojej stajni bywały:
Romet Ogar, ETZ 150
MZ TS 150; 250
MZ ES 250 Trophy
K-750, IŻ 49, WSK
Yamaha XJ 600
Honda VFR 750
BMW GS 1150
http://michal-romanow.fotosik.pl/albumy/683720.html


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 6 gru 2008, 23:38 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 lut 2008, 21:44
Posty: 2783
Zdjęć: 26
Lokalizacja: GANGRENOWO
Mój motocykl: YZF 1000 R
wszysko łądnie i pięknie ll
chwała ci za post tylko zamiast efektów pokaż jak to zrobić
schemat i fotki gdzie co i jak zamontowałeś ? od czego wyświetlacz itp?

_________________
ja tu porządku pilnuję!!! a czasami wprowadzam zamęt:)
jeszcze jeden temat :JAKIE OPONY I JAKI OLEJ proszę

UWAGA będę usuwał HEMOROIDY
usunę każdy nowy temat JAKI I ILE OLEJU oraz JAKA OPONA!!


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
PostNapisane: niedziela, 7 gru 2008, 12:54 
Offline
Czyściciel szprych
Czyściciel szprych
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 10 lis 2008, 08:05
Posty: 21
Lokalizacja: Koszęcin
Witam
do zrobienia wyświetlacza biegów użyłem :
- wyświetlacz 7 -mio segmentowy ze wspólną anodą ( ze wspólnym plusem) miałem pod ręką ośmiosegmentowy (czerwony) bo jest tam jeszcze kropka której nie użyłem ,generalnie ważne żeby był wspólny plus .
- 7 szt oporników 1K ohm.
- przewody , użyłem ze starego kabla od drukarki wykorzystałem 8 przewodów
- diody IN 4004 lub IN4007 lub jakieś inne prostownicze szt. 33
- koszulki termokurczliwe,lutownica ,cyna, wiertło ,klej poxipol,płytka drukowana uniwersalna,
Na początku w kwestii twórczej obrać sobie miejsce na wyświetlacz lub tak jak na zdjęciach,
wyciąć otwór na ciasno,przylutować przewody ,opornik ,zostawić zapas i podciągnąć pod siodło.
Teraz najważniejsza robota ,przerobić czujnik położenia "N" czyli luzu.Nawierciłem 6 otworów tak jak na zdjęciach w te otwory włożyłem drut miedziany o przekroju 2,5 mm2.
z tym że po każdym wywierconym otworze przymierzałem czujnik do wałka i sprawdzałem czy piny się stykają ,symetrycznie nie są wywiercone dlatego że 1 N i 2 są blisko siebie
tak jak na zdjęciu.Ustawiamy jeden poziom na wysokości pinu 'N" i całość oklejamy poxipolem,nadmiar usuwamy nożykiem i papierem ściernym, po całej operacji sprawdzamy zanim klej na dobre stwardnie czy wszystko jest OK wrzucamy biegi i kabelkiem od luzu sprawdzamy na załączonym zapłonie poszczególne piny w razie braku styku wydłubać klej i przekrzywić drucik .Jak wszystko Ok przylutować drugą część przewodów podkleić poxipolem , nałożyć koszulki termo i całość w jedną długą dużą koszulką termo a całość jeszcze obkleiłem silikonem do silników jakiś motoryzacyjny.Przewody wyprowadzamy z innymi przewodami które lecą tuż obok pod siodło , a tam już zgodnie ze schematem połączyć jak na foto.
Cała robota zajęła mi ok 5 godzin ,najwięcej było z tym lutowaniem ,ja użyłem płytki uniwersalnej polutowałem diody, końce z przewodów z wyświetlacza i czujnika, i całość sprawdziłem na załączonym silniku.Było Ok to zakleiłem płytkę poxipolem.
Oczywiście nikt nie musi się stosować do tego co ja zrobiłem ,można to rozwiązać na inne sposoby ,ale ten akurat był dla mnie najprostszy i co ważne DZIAŁA.

Zdjęcia
schemat http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/35b ... 05338.html
czujnik 1 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d26 ... c7339.html
czujnik 2 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d4b ... 2bada.html
czujnik 3 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/566 ... fbdac.html

pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 7 gru 2008, 14:52 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 lut 2008, 21:44
Posty: 2783
Zdjęć: 26
Lokalizacja: GANGRENOWO
Mój motocykl: YZF 1000 R
no i teraz dopiero należą Ci sie BRAWAAAAAAA!!!!!!!! ll ll ll

_________________
ja tu porządku pilnuję!!! a czasami wprowadzam zamęt:)
jeszcze jeden temat :JAKIE OPONY I JAKI OLEJ proszę

UWAGA będę usuwał HEMOROIDY
usunę każdy nowy temat JAKI I ILE OLEJU oraz JAKA OPONA!!


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
PostNapisane: poniedziałek, 8 gru 2008, 11:53 
Offline
Tańczący z wahaczem
Tańczący z wahaczem
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 4 sie 2008, 19:06
Posty: 338
Lokalizacja: okolice Tarnowa
Takie może dziwne pytanie, gdzie jest ten czujnik ? Też kiedy czytałem o tym wyświetlaczu i chciałem to zrobić, tylko zdawało mi się że ten czujnik to jest gdzieś w środku w silniku. Ja ma XJ600S z 2000r ale to raczej nie ma znaczenia.

_________________
drugi motor, http://www.bikepics.com/members/meh


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 8 gru 2008, 12:28 
Offline
Tańczący z wahaczem
Tańczący z wahaczem
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 maja 2008, 13:35
Posty: 287
Lokalizacja: Koło
ja tak jak mówiłem robię wskaźnik biegu i lcd elektroniczny taki do montażu bez ingerencji w silnik.całość pokaże jak będzie zamontowane w licznikach,(aktualnie jest prototyp)

_________________
ETZ150>ETZ251> PRZERWA>CB450s>XJ600s>YZF 600R>Z750s
Chcesz sciągać z rapida, hotfile, fileserve, magaupload, sharingmatrix, filesonic bez czekania ??? Polecam
http://twojlimit.pl/user,2495.html


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 9 gru 2008, 12:25 
kawał dobrej roboty, ja tam sie wole za to nie brac bo pojecia o tym nie mam ale wielki szacunek


Góra
  
 
PostNapisane: wtorek, 9 gru 2008, 15:18 
Offline
Czyściciel szprych
Czyściciel szprych
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 mar 2008, 18:12
Posty: 44
Lokalizacja: Dzwonek/Warszawa
avator a mógłbyś umieścić fotkę jak zrobiłeś płytkę drukowaną? W tą zimę planowałem też zrobić taki wyświetlacz ale planowałem oprzeć to o elektro-magnesy ale chyba zmienię plany ..

_________________
www.gitara-ag.yoyo.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 9 gru 2008, 16:58 
Offline
Polerant ramy
Polerant ramy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 4 wrz 2008, 19:20
Posty: 100
Lokalizacja: okolice Krakowa
A mam taką prośbę mógłby ktoś tak z grubsza wytłumaczyć jak to działa - osobą niezorientowanym w temacie?? :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 9 gru 2008, 17:01 
Offline
Tańczący z wahaczem
Tańczący z wahaczem
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 maja 2008, 13:35
Posty: 287
Lokalizacja: Koło
pokazuje ci na jakim biegu jedziesz

_________________
ETZ150>ETZ251> PRZERWA>CB450s>XJ600s>YZF 600R>Z750s
Chcesz sciągać z rapida, hotfile, fileserve, magaupload, sharingmatrix, filesonic bez czekania ??? Polecam
http://twojlimit.pl/user,2495.html


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 9 gru 2008, 17:39 
Offline
Polerant ramy
Polerant ramy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 4 wrz 2008, 19:20
Posty: 100
Lokalizacja: okolice Krakowa
No dobra, ale zasada działania tego urządzenia :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 9 gru 2008, 17:44 
Offline
Tańczący z wahaczem
Tańczący z wahaczem
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 maja 2008, 13:35
Posty: 287
Lokalizacja: Koło
w czujniku luzu jest jeden styk a kolega dorobil kolejne i podpial pod wyświetlacz led 7 segmentow

_________________
ETZ150>ETZ251> PRZERWA>CB450s>XJ600s>YZF 600R>Z750s
Chcesz sciągać z rapida, hotfile, fileserve, magaupload, sharingmatrix, filesonic bez czekania ??? Polecam
http://twojlimit.pl/user,2495.html


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 9 gru 2008, 19:25 
Offline
Tańczący z wahaczem
Tańczący z wahaczem
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 4 sie 2008, 19:06
Posty: 338
Lokalizacja: okolice Tarnowa
Dobra to ja to może jakoś szerzej wytłumaczę.

Wyświetlacz 7 segmentowy składa się z siedmiu takich prostokątnych diod LED. Dioda LED świeci jak do odpowiednich końcówek przyłożymy "+" i "-". W naszym przypadku stosujemy wyświetlacz ze wspólną Anodą, czyli ze wspólna końcówką do której trzeba przyłożyć "plus". Żeby zaświecił któryś segment: a,b,c,d,e,f czy g to do końcówki z drugiej strony wyświetlacza (Katody ) musimy przyłożyć "minus".
Dlaczego akurat ze wspólnym plusem? A no dlatego, że "minus" to jest tzw. masa w motocyklu, wszystkie metalowe części są tym minusem. Zakładając, że do wyświetlacza podpieliśmy "+" np. z akumulatora to wystarczy teraz dotknąć końcówką "-" wyświetlacza do jakiejś metalowej części motora, żeby zaświecił się któryś z segmentów. My to stykanie z metalową częścią realizujemy przez zetknięcie kabelka prowadzącego od Katody wyświetlacza z bolcem z czujnika luzu.
No dobra, tylko my nie chcemy zaświecać pojedynczych segmentów tylko kilka naraz, żeby pokazała się jakaś cyfra np. 2. W tym celu musimy połączyć kilka wejść ( dla cyfry 2 będą to a,b,g,e,d ). My musimy zrobić takich kombinacji połączeń siedem (1, N, 2, 3, 4, 5, 6 ). I teraz w zależności którą kombinację ( cyfrę ) chcemy wyświetlić, musimy ją połączyć z bolcem z czujnika luzu. Wtedy zostanie zamknięty obwód i pokaże się bieg który wrzuciliśmy. Trzeba podpiąć wyjścia z przerobionego czyjnka luzu z odpowiednią kombinacją.
Zostaje jeszcze jedna kwestia do wyjaśnienia- opornik. Jego zadanie to ograniczyć prąd płynący przez jeden segmant ( prostokątną diodę LED ). Typowo dla led-ów prąd nie powinien przekraczać 25mA. Żeby go obliczyć korzystamy z prawa Ohma R=U/I. Przekształcamy wzór i mamy że I=U/R. W naszym przypadku przy zastosowaniu opornika 1kohm=1000 ohm jak to jest na schemacie u kolegi otrzymujemy: I = 13V / 1000ohm = 13mA ( 0,0013A ). Jak widać brakuje jeszcze sporo do 25mA, ale to wcale nie szkodzi. Nasz wyświetlacz będzie świecił poprostu troszkę słabiej - jak komuś będzie za słabo to można dać inny rezystor ( mniejszy ) z przedziału 470 ohm do 1k ohm.

Tłumaczenie może zbyt dokładne, ale mam nadzieję że ktoś coś z tego zrozumie.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 224 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Następna strona

Strefa czasowa: UTC [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL