Forum użytkowników Yamaha XJ

Miłośnicy motocykli :)
Teraz jest piątek, 19 sty 2018, 00:54



Strefa czasowa: UTC [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 21 cze 2009, 19:37 
Offline
Tańczący z wahaczem
Tańczący z wahaczem
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 4 sie 2008, 19:06
Posty: 338
Lokalizacja: okolice Tarnowa
Ma może ktoś taki wskaźnik, który pokazuje na diodach LED jakie jest napięcie na akumulatorze ?

Z takich tanich i prostych to znalazłem dwa:

Jabel J-75 http://jabel.com.pl/files/instrukcje/J-075.pdf

NE524 http://www.sos.sk/a_info/resource/p/ne524n.pdf

Lepszy będzie chyba taki co ma więcej tych diodek - dokładniejszy odczyt dla kierowcy.

_________________
drugi motor, http://www.bikepics.com/members/meh


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 22 cze 2009, 15:18 
Offline
Jednośladowy spec
Jednośladowy spec

Dołączył(a): środa, 12 wrz 2007, 17:35
Posty: 1918
Lokalizacja: Mysłowice
Niezupełnie. Im więcej lampek tym większe zamieszanie.
Idealny wskaźnik napięcia powinien mieć 4 diody. Powinny one świecić w następujący sposób:
czerwona <12,5V
pomarańczowa 12,0V - 13,9V
zielona 12,8V - 15,0V
czerwona 14,5V >
Zamiast 2 czerwonych może być jedna, spełniająca zadanie obu.

A działanie następujące.
Na postoju powinna sie świecić tylko pomarańczoawa, a w czasie jazdy tylko zielona. Inne kombinacje kontrolek oznaczają złą prace instalacji.

_________________
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 22 cze 2009, 17:38 
Offline
Tańczący z wahaczem
Tańczący z wahaczem

Dołączył(a): poniedziałek, 24 mar 2008, 07:32
Posty: 201
Lokalizacja: Białystok
A nie lepiej wstawić sobie normalny woltomierz a nie bawić się z diodam :?: Dla przykładu http://www.allegro.pl/item658317027_wol ... t_k3j.html
http://www.allegro.pl/item661444158_sam ... _vs1c.html

_________________
ETS 250, ETZ 250, CZ 350.....
XJ 900 :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 22 cze 2009, 18:08 
Offline
Tańczący z wahaczem
Tańczący z wahaczem
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 4 sie 2008, 19:06
Posty: 338
Lokalizacja: okolice Tarnowa
no najlepiej byłoby wstawić taki analogowy, tylko jakoś nie mam pomysłu gdzie to zamontowac żeby dobrze wyglądało

żeby był taki analogowy woltomierz tylko dwa razy mniejszy to ok, w Żuku to były fajne wskaźniki :mrgreen:

_________________
drugi motor, http://www.bikepics.com/members/meh


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 23 cze 2009, 04:42 
Offline
Tańczący z wahaczem
Tańczący z wahaczem

Dołączył(a): poniedziałek, 24 mar 2008, 07:32
Posty: 201
Lokalizacja: Białystok
Drugi jest cyfrowy, podświetlać nie trzeba w nocy też widać będzie do zamontowania trzeba wyciąć otwór na wyświetlacz a tego z żuka nie kojarzę

_________________
ETS 250, ETZ 250, CZ 350.....
XJ 900 :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 24 cze 2009, 14:42 
Offline
Wąchacz wydechu
Wąchacz wydechu
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 21 mar 2008, 17:29
Posty: 181
Zdjęć: 3
Lokalizacja: Gorlice
Mój motocykl: v strom
Meniu napisał(a):
analogowy woltomierz

Szkoda pieniedzy pod wpływem wibracji przestanie działac.
Ale cyfrowy jak najbardziej ok ..


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
PostNapisane: czwartek, 25 cze 2009, 09:11 
Offline
Wąchacz wydechu
Wąchacz wydechu

Dołączył(a): wtorek, 19 lut 2008, 10:31
Posty: 121
Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski
Mój motocykl: Yamaha XJ750
Witam
Z ciekawości pytam po co wam ten wskaźnik ładowania?
Uważam, że obecne układy zasilania moto w prąd są całkiem niezawodne.
Pozdrawiam

_________________
KrzysztofT
Komara, WSK 175, Romet, Simson SR 50, Siomon AWO, Yamaha XJ 750.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 25 cze 2009, 16:20 
Offline
Wąchacz wydechu
Wąchacz wydechu
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 21 mar 2008, 17:29
Posty: 181
Zdjęć: 3
Lokalizacja: Gorlice
Mój motocykl: v strom
KrzysztofT napisał(a):
układy zasilania moto w prąd są całkiem niezawodne

Nie zawodne powiadasz i tu się mylisz moze nie zawodne sa w nowszych rocznikach
ale xj do 1991 juz nie jest tak wesolo i jak ci padnie ładowanie gdzies daleko od domu
to nie jest fajnie a z woltomierzem wiesz co się dzieje i możesz szybciej
zareagowac i coś wymyślic.


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
PostNapisane: piątek, 26 cze 2009, 09:06 
Offline
Wąchacz wydechu
Wąchacz wydechu

Dołączył(a): wtorek, 19 lut 2008, 10:31
Posty: 121
Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski
Mój motocykl: Yamaha XJ750
Witam,
dzięki za wyjaśnienie Zyga,
pozdrawiam

_________________
KrzysztofT
Komara, WSK 175, Romet, Simson SR 50, Siomon AWO, Yamaha XJ 750.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 26 cze 2009, 11:32 
Offline
Tańczący z wahaczem
Tańczący z wahaczem
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 4 sie 2008, 19:06
Posty: 338
Lokalizacja: okolice Tarnowa
Spotkałem w sklepie fajny woltomierz z 5 diodami od 11V do 15V. Bardzo elegancko zrobiony o wymiarach pudełka z zapałek, tylko led'y mają 3mm ale myślę, że wystarczy. Cena to 17zł i zamierzam go kupić w najbliższym czasie, więc i fotkę zapodam. Co do montażu to jest tam gąbka z klejem, ale przerobię to na jakiś uchwyt metalowy i będzie ok.

_________________
drugi motor, http://www.bikepics.com/members/meh


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 27 cze 2009, 19:57 
Offline
Wąchacz wydechu
Wąchacz wydechu
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 21 mar 2008, 17:29
Posty: 181
Zdjęć: 3
Lokalizacja: Gorlice
Mój motocykl: v strom
Meniu masz na mysli cos takiego ? tylko ciekawe jakie to jest duze .
http://www.allegro.pl/item659666465_tes ... ml#gallery


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
PostNapisane: sobota, 27 cze 2009, 20:11 
Offline
Tańczący z wahaczem
Tańczący z wahaczem
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 4 sie 2008, 19:06
Posty: 338
Lokalizacja: okolice Tarnowa
Zyga, w opisie aukcji jest Wymiary:5x4x2/cm/. Ja spotkałem coś bardzo podobnego tylko było 11, 12, 13, 14, 15V, pierwsza i ostatnia dioda były czerwone a reszta zielone.

Z tej aukcji co podałeś to ciekawe jest to:

Cytuj:
Tester jest urządzeniem o wysokiej dokładności z wbudowanym automatycznym przełącznikiem zakresów/żółty,zielony,czerwony/. Np.Jeżeli sygnalizują czerwone diody to pozostałe/żółte i zielone/ są wygaszone.


To co tutaj wkleiłeś, to z przesyłką wyjdzie conajmniej 30zł, a ja mam u siebie w sklepie prawie identyczny za 17zł.


Tu też ciekawy pomysł http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic784214.html


Schemat miernika na 3 LED'y http://www.aphelektra.com/photo/_pdf/E5 ... 0e050f7f4d

_________________
drugi motor, http://www.bikepics.com/members/meh


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 7 lip 2009, 21:17 
Offline
Tańczący z wahaczem
Tańczący z wahaczem
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 4 sie 2008, 19:06
Posty: 338
Lokalizacja: okolice Tarnowa
Taki wskaźnik akumulatora sobie kupiłem za 17zł

Obrazek

_________________
drugi motor, http://www.bikepics.com/members/meh


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 8 lip 2009, 00:03 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 28 gru 2008, 16:45
Posty: 1126
Zdjęć: 5
Lokalizacja: Łódź
Mój motocykl: CBR F2 / WSK M06B1
gdzie go kupiłeś i gdzie masz zamiar go montować?? chciał bym zobaczyć zamontowany :)


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
PostNapisane: sobota, 11 lip 2009, 14:23 
Offline
Tańczący z wahaczem
Tańczący z wahaczem
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 4 sie 2008, 19:06
Posty: 338
Lokalizacja: okolice Tarnowa
Oto fotki:

1. Sposób mocowania

Obrazek

2. Miejsce montażu

Obrazek

_________________
drugi motor, http://www.bikepics.com/members/meh


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL