Forum użytkowników Yamaha XJ

Miłośnicy motocykli :)
Teraz jest wtorek, 23 sty 2018, 04:51



Strefa czasowa: UTC [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 8 mar 2017, 20:28 
Offline
Uzależniony od motocykli
Uzależniony od motocykli
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 26 mar 2013, 08:53
Posty: 646
Lokalizacja: Suwałki
Mój motocykl: XJ 600 Diversion '92
Nie pamiętam gdzie o tym wspominałem ale podrzucę tu dla potomnych.
Otóż, zakupiony na aliexpress voltomierz za nieco ponad jednego $ z darmową wysyłką, który szedł do mnie ok 2 miesięcy działa tak jak trzeba!!
Tak jak podejrzewałem trzeba było sprawdzić na odpalonym moto.
Wskaźnik jest wyposażony w trzy przewody :
Biały, czerwony i czarny
Nie pamiętam które ale oznaczone są V-, V+, VT. Podłączamy VT do + aku lub wyjścia z altka czy regulatora napięcia, a V- do - aku lub ramy. Natomiast V+ podłączyć należy do + ze stacyjki tak aby po włączeniu zapłonu włączać pomiar, gdzie powinniśmy otrzymać: po włączeniu zapłonu aktualne napięcie akumulatora i po odpaleniu moto aktualne ładowanie :twisted:
Gdybym coś pokręcił to proszę mnie poprawić!

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

_________________
XJ 600 Diversion- viewtopic.php?f=48&t=14718
Jawa Delux 350
CZ 350
Romet 205


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 9 mar 2017, 07:13 
Offline
Tańczący z wahaczem
Tańczący z wahaczem
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 30 maja 2016, 07:06
Posty: 363
Zdjęć: 9
Lokalizacja: Jaworzno
Mój motocykl: Yamaha XJ 600 S '93
Czyli jednak działa. Już myślałem że dostałeś uszkodzoną sztukę. Też sobie zamówiłem ale dwu przewodowy.


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
PostNapisane: czwartek, 9 mar 2017, 07:28 
Offline
Uzależniony od motocykli
Uzależniony od motocykli
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 26 mar 2013, 08:53
Posty: 646
Lokalizacja: Suwałki
Mój motocykl: XJ 600 Diversion '92
Henryczek napisał(a):
Czyli jednak działa. Już myślałem że dostałeś uszkodzoną sztukę. Też sobie zamówiłem ale dwu przewodowy.

Działa jak najbardziej :lol: teraz rozkminię co i jak bo i wyświetlacz biegów będę miał a i chciałbym oliwiarkę zrobić :-)

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

_________________
XJ 600 Diversion- viewtopic.php?f=48&t=14718
Jawa Delux 350
CZ 350
Romet 205


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 9 mar 2017, 16:50 
Offline
Jednośladowy spec
Jednośladowy spec
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 24 paź 2010, 20:35
Posty: 2398
Lokalizacja: Wrocław
Mój motocykl: Perełka 51J '91/86
Ja kupowałem przez aledrogo wskaźnik 3 przewodowy i podobnie jak kolega dałem plus pomiaru do plusa aku (miałem wyprowadzony plus do główki ramy - dodatkowy przekaźnik), zasilanie po stacyjce, a minus do masy. Porównując jednak ze wskazaniami dobrego miernika bezpośrednio na klemach wyszło mi że ów woltomierz zaniża o 1/4V.

_________________
http://www.pajacyk.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 9 mar 2017, 22:04 
Offline
Uzależniony od motocykli
Uzależniony od motocykli
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 26 mar 2013, 08:53
Posty: 646
Lokalizacja: Suwałki
Mój motocykl: XJ 600 Diversion '92
Stosowałeś jakieś bezpieczniki czy coś przy tym wskaźniku czy "gołe" kable podłączyłeś? :)

_________________
XJ 600 Diversion- viewtopic.php?f=48&t=14718
Jawa Delux 350
CZ 350
Romet 205


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 10 mar 2017, 15:05 
Offline
Jednośladowy spec
Jednośladowy spec
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 24 paź 2010, 20:35
Posty: 2398
Lokalizacja: Wrocław
Mój motocykl: Perełka 51J '91/86
Jak przyjrzałem się temu miernikowi to śmiało w gołe kable. Przewody w nim są na tyle cienkie, że 15-20A przepali je więc można powiedzieć że sam się zabezpiecza.
Do tego wpiąłem się w takim miejsce że mam bezpieczniki na drodze (zasilanie jest po stacyjce, a pomiar z przekaźnika przed którym jest bezpiecznik) więc nie mam się czego obawiać. Zapewne to spowodowało u mnie przekłamanie wskazań ale biorę na to zawsze poprawkę.

_________________
http://www.pajacyk.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 10 mar 2017, 17:38 
Offline
Uzależniony od motocykli
Uzależniony od motocykli
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 26 mar 2013, 08:53
Posty: 646
Lokalizacja: Suwałki
Mój motocykl: XJ 600 Diversion '92
Ja myślę, że zasilanie dam ze światła pozycyjnego i zastanawiam się, gdzie dać + pomiarowy żeby było w miarę blisko akumulatora.

_________________
XJ 600 Diversion- viewtopic.php?f=48&t=14718
Jawa Delux 350
CZ 350
Romet 205


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 10 mar 2017, 19:12 
Offline
Jednośladowy spec
Jednośladowy spec
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 24 paź 2010, 20:35
Posty: 2398
Lokalizacja: Wrocław
Mój motocykl: Perełka 51J '91/86
Na klemę :)
Ten mój sprawdzałem i jak wyłączony to prąd nie płynie, 0mA pokazało.

_________________
http://www.pajacyk.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 10 mar 2017, 21:46 
Offline
Uzależniony od motocykli
Uzależniony od motocykli
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 26 mar 2013, 08:53
Posty: 646
Lokalizacja: Suwałki
Mój motocykl: XJ 600 Diversion '92
a mój właśnie wskazuje zarówno aktualne napięcie akumulatora a po odpaleniu moto zamienia na wskazanie ładowania :P

_________________
XJ 600 Diversion- viewtopic.php?f=48&t=14718
Jawa Delux 350
CZ 350
Romet 205


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL