Forum użytkowników Yamaha XJ

Miłośnicy motocykli :)
Teraz jest czwartek, 18 sty 2018, 01:09



Strefa czasowa: UTC [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 26 gru 2012, 12:53 
Offline
Nówka cewka
Nówka cewka
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 20 gru 2012, 19:33
Posty: 2
Lokalizacja: Starachowice
Witam na wstępie napiszę, że szukałem na forum ale znaleźć nie mogłem. Jak w temacie kupiłem xjotkę z padniętym obrotomierzem, gość się zarzekał że na bank trzeba wymienić licznik bo to jest przyczyna a że motocykl z Anglii i prędkość w milach była więc kupiłem od razu licznik europejski, podłączyłem i wskazówka obrotomierza dalej leży jak śledź. Z tyłu na obudowie zegarów do obrotomierza podłączone są 3 kabelki: brązowy, czarny i szary, pytanie czy zna ktoś prawidłowe wartości jakie powinny być po podłączeniu cyfrowego miernika uniwersalnego? Szary kabelek pokazuje różne wartości czasem nic nie pokazuje przez chcilkę i znów skacze, wie ktoś może jak to ma wyglądać?


Ostatnio edytowano piątek, 26 lip 2013, 10:51 przez marcinn, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 26 gru 2012, 13:51 
Offline
Tańczący z wahaczem
Tańczący z wahaczem
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 5 maja 2012, 10:54
Posty: 349
Zdjęć: 0
Lokalizacja: Łódź
Mój motocykl: Honda CBF 1000
Jeżeli po wymianie licznika obrotomierz dalej nie działa, do wymiany jest moduł zapłonu, który steruje również obrotomierzem. Silnik na takim module pracuje normalnie, nie wysyła tylko sygnałów do obrotomierza. Najlepiej jakbyś podpiął na chwilę inny moduł, ale na 99,9% moduł zapłonu.


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
PostNapisane: środa, 26 gru 2012, 15:57 
Offline
Nówka cewka
Nówka cewka
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 20 gru 2012, 19:33
Posty: 2
Lokalizacja: Starachowice
Dzięki Sławek61, w takim razie jutro zamówię moduł ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 26 gru 2012, 21:34 
A co ma licznik-predkosciomierz do obrotomierza? Licznik jest napedzany analogowo, przez linkę, obrotomierz elektronicznie??? Zobacz czy jest wszystko dobrze podlaczane, spojrz na schemat po kolorach kabli. zacznij od najprostszych spraw. Obrotomierz napedzany jest od zespołu cewek, a nie z modulu. Kto ci takich głupot nagadał.


Góra
  
 
PostNapisane: środa, 26 gru 2012, 21:43 
Offline
Tańczący z wahaczem
Tańczący z wahaczem
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 5 maja 2012, 10:54
Posty: 349
Zdjęć: 0
Lokalizacja: Łódź
Mój motocykl: Honda CBF 1000
road king, jeżeli ktoś ma angielską wersję i wymienia cały licznik w, którym obrotomierz nie dziala i po załorzeniu nowego licznika ( w którym znajduje się prędkościomierz i obrotomierz) i obrotomierz znowu nie działa , a wszystko inne jest sprawne to winien jest moduł zapłonu (sterownik)


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
PostNapisane: czwartek, 27 gru 2012, 06:59 
Offline
Tańczący z wahaczem
Tańczący z wahaczem
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 5 maja 2012, 10:54
Posty: 349
Zdjęć: 0
Lokalizacja: Łódź
Mój motocykl: Honda CBF 1000
road king napisał(a):
Kto ci takich głupot nagada
:cry:

Tak się złożyło,że ja też kupiłem xj z niedziałającym obrotomierzem. zgadnij Road co go wskrzesiło?


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
PostNapisane: sobota, 12 sty 2013, 03:41 
Offline
Uzależniony od motocykli
Uzależniony od motocykli
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 24 maja 2008, 08:37
Posty: 706
Zdjęć: 1
Lokalizacja: Kozienice/Wawa
Road to tez moze byc wina modulu, wszystko zalezy od modelu. W starszych XJ modul zaplonowy daje sygnal do obrotomierza.

_________________
Jest CBR 1000F
byla FJ 1200 2NH 90r
byla Xj 600 3KN 90r
byla XJ 600 51J 88r
był DR 650 R
była XJ 600 51J 85r


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
PostNapisane: niedziela, 13 sty 2013, 00:18 
Offline
Tańczący z wahaczem
Tańczący z wahaczem
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 14 mar 2010, 14:20
Posty: 410
Lokalizacja: Łabunie/Wrocław
Mój motocykl: XJ 750 Seca
nikodem783 napisał(a):
Road to tez moze byc wina modulu, wszystko zalezy od modelu. W starszych XJ modul zaplonowy daje sygnal do obrotomierza.

Zależy w których w XJ 750 SECA, sygnał jest pobierany z jednej z cewek zapłonowych. Tutaj brak sygnału byłby równoznaczny z brakiem iskry na silniku (dokładniej to na 2 cylindrach).


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 18 maja 2013, 16:13 
Witam posiadam xj 600 87r i mam tez problem z niechodzącym obrotomierzem a jezeli on nie chodzi nie dziala tez kontrolka neutrl jak ja wkrece na wyzsze obroty coś sie porusza obrotomierz.Prosze o pomoc.


Góra
  
 
PostNapisane: środa, 26 cze 2013, 10:17 
Offline
Nówka cewka
Nówka cewka

Dołączył(a): piątek, 25 sty 2013, 14:25
Posty: 8
Lokalizacja: Pl
Mój motocykl: XJ 600 93'
Podepnę się do tematu, podczas jazdy gdy odkręcam manetkę to wskazówka obrotomierza gwałtownie skacze poza zakres obrotów. Przy jeździe ze stałą prędkością wskazanie jest prawidłowe. Prędkościomierz działa prawidłowo. Co może być tego przyczyną?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 28 cze 2013, 17:30 
Offline
Nówka cewka
Nówka cewka

Dołączył(a): poniedziałek, 2 lip 2012, 17:00
Posty: 7
Lokalizacja: Kolbudy
Mój motocykl: xj600->vfr 800 fi
Pytanko czy będą pasować zegary lub sam obrotomierz od rocznika 2002 do 1995? Różnica jest na pewno w kontrolce oleju (2002 ma ja już w zegarze) . Czy po wpięciu nowych zegarów wszystko będzie działać poprawnie?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 23 lip 2013, 21:59 
Offline
Uzależniony od motocykli
Uzależniony od motocykli
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 17 mar 2008, 00:11
Posty: 1115
Zdjęć: 7
Lokalizacja: Bydgoszcz
Mój motocykl: ZX12R XJ600 FZR1000
czerwony plus czarny minus 3 z przewodów jest to sygnałowy podłaczony do przewodu impulsowego przy cewkach

moduł jest dobry jak by padł nie odpalisz

_________________
mówi sie ze ZX12R to nieudany eksperyment japońskich badań nad bombą nuklearną ;) hehe

http://customworkshop.pl/


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
PostNapisane: czwartek, 25 lip 2013, 21:56 
Offline
Uzależniony od motocykli
Uzależniony od motocykli
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 cze 2009, 18:55
Posty: 848
Zdjęć: 1
Lokalizacja: Chrzanow Maly
Mój motocykl: XTZ 750
Zanim zaczniecie wymieniać moduły zapłonowe i zegary, posprawdzajcie bezpieczniki. Przy nie działającym obrotomierzu i braku kontrolki luzu to jest przyczyna.

_________________
To, co nas nie zabije, to nas wzmocni.


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
PostNapisane: poniedziałek, 26 sie 2013, 22:40 
Offline
Nówka cewka
Nówka cewka

Dołączył(a): sobota, 27 kwi 2013, 16:49
Posty: 12
Lokalizacja: Dębica
Ja mam podobny problem z obrotomierzem ale w moim przypadku kontrolka luzu działa i bezpieczniki są ok. Sprawdzałem też miernikiem czy dociera sygnał z modułu do obrotomierza i wszystko jest ok. Po rozkręceniu okazuje się że układ scalony jest przypalony więc przyczyna leży tutaj. Elektronik który mi to wszystko sprawdzał, powiedział że ścieżki są ok więc zostają kondensatory itp. Powiedział mi też że nie wie jakie wartości musi ta płytka dawać żeby mógł poszukać co tak naprawdę nie działa i to wymienić. Pytanie moje jest następujące: Czy ktoś z Was próbował naprawiać taką płytkę, albo czy ktoś z Was ma schemat takiego układu? Tak naprawdę to strzelam w ciemno z tymi pytaniami bo nie mam pojęcia jak ugryźć temat więc jak ktoś z Was wie co i jak to proszę o pomoc. Na google próbowałem szukać takiego schematu ale albo ja kiepsko szukam albo nie ma takiego schematu na google. Mój motorek to XJ 600 Diversion z 1999 roku.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 15 wrz 2013, 20:29 
Offline
Uzależniony od motocykli
Uzależniony od motocykli
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 17 mar 2008, 00:11
Posty: 1115
Zdjęć: 7
Lokalizacja: Bydgoszcz
Mój motocykl: ZX12R XJ600 FZR1000
z tego co pamiętam tam jest bezsensowny układ scalak który nie słuzy do niczego podaj na obrotomierz zasilanie impuls wez z cewki zapłonowej przewód sygnałowy

_________________
mówi sie ze ZX12R to nieudany eksperyment japońskich badań nad bombą nuklearną ;) hehe

http://customworkshop.pl/


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL