Forum użytkowników Yamaha XJ

Miłośnicy motocykli :)
Teraz jest środa, 24 sty 2018, 12:32



Strefa czasowa: UTC [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 11 paź 2010, 15:03 
Offline
Uzależniony od motocykli
Uzależniony od motocykli
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 28 maja 2009, 18:11
Posty: 1117
Zdjęć: 8
Lokalizacja: Kraków
Mój motocykl: TDM 900
qwertx01, właśnie po takim traktowaniu aku miałem do śmieci , nawet po przejechaniu 200km nic się nie ładował - stąd decyzja o zakupie ładowarki

_________________
Jestem OAZĄ SPOKOJU... pie**olonym, k**wa, za**biście wyluzowanym kwiatem na tafli jeziora...


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
PostNapisane: poniedziałek, 1 lis 2010, 16:50 
Offline
Tańczący z wahaczem
Tańczący z wahaczem
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 cze 2010, 22:36
Posty: 424
Lokalizacja: Lubin
A weźcie mi powiedzcie czy aku trzeba odłączać od moto czy wystarczy tylko tak jak jest podłączony do moto nałożyć na niego zaciski?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 1 lis 2010, 19:02 
Offline
Jednośladowy spec
Jednośladowy spec

Dołączył(a): niedziela, 11 cze 2006, 11:04
Posty: 1374
Lokalizacja: Śrem
Mój motocykl: FZS 1000 '03
Teoretycznie trzeba odłączać, ale ja mam akumulator przez cały rok w motocyklu i doładowuje go tylko przez gniazdo zapalniczki zimą.

Polecam ten prostownik z Lidla. Jest to pełen automat. Po naładowaniu do pełna traktuje tylko akumulator prądem podtrzymującym.

Ogólnie im mniej się akumulator rozładuje tym lepiej. Lepiej go naładować np raz na miesiąc zimą, niż czekać do wiosny i dopiero wtedy ładować.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 1 lis 2010, 21:05 
Offline
Czyściciel szprych
Czyściciel szprych

Dołączył(a): wtorek, 13 lip 2010, 19:31
Posty: 22
Lokalizacja: Warszawa/Ciechanów
Generalnie możesz nie odłączać akumulatora, ale pamiętaj aby nie włączać zapłonu podczas gdy podłączony jest prostownik


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 2 lis 2010, 10:07 
Offline
Tańczący z wahaczem
Tańczący z wahaczem
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 cze 2010, 22:36
Posty: 424
Lokalizacja: Lubin
Pytam bo kiedyś ktoś, gdzieś, coś mi tam powiedział :wink: , że dłuższe odłączenie akumulatora od moto może spowodować w nowszych moto jakieś tam problemy. Prawda to?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 4 lis 2010, 21:48 
Offline
Czyściciel szprych
Czyściciel szprych

Dołączył(a): poniedziałek, 26 sty 2009, 12:36
Posty: 42
Lokalizacja: Oświęcim
jeśli moto ma komputer to może go zresetować. Przynajmniej tak jest w samochodach.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 9 lut 2012, 17:58 
Offline
Uzależniony od motocykli
Uzależniony od motocykli
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 10 lis 2011, 15:10
Posty: 650
Lokalizacja: Kraina Oz
Mój motocykl: Brak :(
Odkopuję temat, bo muszę sobie nabyć i chciałbym poznać pomocne opinie.
Czy lepiej to http://moto.allegro.pl/prostownik-impul ... 59375.html bo ma to automatyczne podtrzymywanie napięcia - jak napisali działa tak jak ładowanie/wyładowywanie podczas normalnej pracy (o ile faktycznie tak jest), czy lepiej kilka zł tańsze takie coś http://moto.allegro.pl/prostownik-ladow ... 13043.html
Czy w ogóle czegoś innego szukać?

_________________
Moje o2o: Jawa 50, Pegaz, MZ ETZ 250, Yamaha XS 400, Yamaha XJ 600 S, Yamaha XJ 900


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 9 lut 2012, 18:16 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 2 gru 2008, 16:19
Posty: 2461
Zdjęć: 1
Lokalizacja: Trz
Mój motocykl: Straszna bestyja
Jakiś czas temu w Lidlu były: http://fanlidla.pl/gazetka/2012.01.23.s ... ik,z,Lidla
Już drugi rok ładuje u mnie akumulatory w samochodzie i motocyklu i problemów z tego powodu nie robi ;)

_________________
http://www.mOTO-batman.pl - już nie tylko o motocyklach... :)
Obrazek
=====================
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
PostNapisane: czwartek, 9 lut 2012, 19:06 
Offline
Tańczący z wahaczem
Tańczący z wahaczem
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 cze 2010, 22:36
Posty: 424
Lokalizacja: Lubin
http://allegro.pl/prostownik-impulsowy- ... 66079.html
Ja mam coś takiego. Po poprzedniej zimie, motocykl odpalił na pstryczka. Podłączyłem bez odłączania aku od moto. Od siebie w 100% polecam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 10 lut 2012, 07:23 
Offline
Wąchacz wydechu
Wąchacz wydechu

Dołączył(a): niedziela, 26 cze 2011, 19:34
Posty: 155
Lokalizacja: różnie bywa
kris, czyli masz ten który sprzedawali w lidlu, tyle ze w lidlu zapłaciłem 70zl. Polecam ładowareczkę, nada się nawet do auta jak masz mniejszy akumulator.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 10 lut 2012, 12:48 
Offline
Uzależniony od motocykli
Uzależniony od motocykli
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 10 lis 2011, 15:10
Posty: 650
Lokalizacja: Kraina Oz
Mój motocykl: Brak :(
kris1024 napisał(a):
http://allegro.pl/prostow...2110866079.html

Gość mi odpisał, że daje 4 miechy gwarancji. Bidnie coś, chyba wolę coś z normanie dwuletnią

_________________
Moje o2o: Jawa 50, Pegaz, MZ ETZ 250, Yamaha XS 400, Yamaha XJ 600 S, Yamaha XJ 900


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 10 lut 2012, 21:26 
Ja mam taką ładowarkę jak Kris1024 tyle,że kupioną w Lidlu za 69 PLN.Prosta obsługa,mam ją od kilku miesięcy.W tej chwili stoi podpięty pod nią akumulator z xjoty.Dla mnie ważne,że nie muszę kontrolować stanu naładowania,bo pracuje w automacie.Polecam.


Góra
  
 
PostNapisane: wtorek, 9 lip 2013, 11:32 
Offline
Czyściciel szprych
Czyściciel szprych
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 29 kwi 2013, 22:45
Posty: 26
Zdjęć: 7
Lokalizacja: Swarzędz
czesc, domyslam sie, ze teraz w Lidlu moze nie byc prostownikow automatycznych ultimate speed w ofercie. Czy cos takiego (tronic) moze miec takie same cechy uzytkowe?
http://allegro.pl/prostownik-impulsowy- ... 18302.html
Wyglada bardzo podobnie. Z gory dzieki za podpowiedz.

_________________
- I broke the window again!
- Dad's gonna be pissed!
- Don't worry, I'll tell him you did it.


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
PostNapisane: wtorek, 9 lip 2013, 11:43 
Offline
Polerant ramy
Polerant ramy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 8 lut 2013, 09:19
Posty: 114
Lokalizacja: Koszalin
to jest dokładnie ten sam, tylko szkoda ze odnawiamy. nie wiadomo i le polata. Ten z lidla ma 3 lata gwarancji, znajomemu mechanikowi popsul się po 2 latach użytkowania dzień w dzień i wymienili bezproblemowo na nowy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 9 lip 2013, 11:45 
Offline
Jednośladowy spec
Jednośladowy spec

Dołączył(a): środa, 29 lis 2006, 10:39
Posty: 3208
Zdjęć: 0
Lokalizacja: Stalowa Wola
chyba najfajniejsza ładowarka.. w mrówce życzą sobie za nią 149zł... ja kupiłem na allegro za 30 pare zł wiele lat temu, ach ta inflacja.

_________________
Obrazek
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Prywatny album  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL